welke maat borstschild heb ik nodig?

Om te weten welke maat borstschild je nodig hebt, moet je weten hoe groot de doorsnede van de tepel is.

De diameter van de tepel(s) berekenen is heel simpel: neem een meetlint en meet de tepel op van links naar rechts. Het tepelhof reken je NIET mee. Tel bij het getal wat je meet 2 à 3mm extra. De tepel zal nog iets opzwellen tijdens het kolven.

De tunnelmaat van de te kiezen kolfset ligt zo dicht mogelijk bij de gemeten diameter.


EEN GOED PASSEND 3D COMPRESSIESCHILD GEEFT DRUK
OP DE OVERGANG VAN DE TEPEL NAAR HET TEPELHOF.


Let op: bij 3D borstschilden beweegt de tepel en tepelhof NIET vrij in de tunnel. Het silicone materiaal van de tunnel raakt de tepel en tepelhof aan tijdens het kolven met compressie.

juiste borstschild - meten is weten

welke maat borstschild - hoe meet je de tepel

maten borstschilden

Horigen biedt je 4 typen borstschilden

107PP, 109PP, 104PP en 3D PLUS ( ReFlex sectio )

Silicone 3D schilden omsluiten de tepel en tepelhof precies zodat ze compressie kunnen geven en zo melk uit de borst masseren.

3D, masserende schilden zijn beschikbaar vanaf maat 21mm tot 29mm. Ze omsluiten de tepel en tepelhof nauwkeurig zodat ze zelfs onder tepelmaat 19mm perfect melk kunnen kolven. Uiteraard zijn er moeders die met tepelmaat hoger dan 27mm kolven. Om er zeker van te zijn dat onze schilden bij jou passen, vragen we je om een kolfconsult aan te vragen bij een van onze aangesloten lactatiekundigen ibclc.

Het conventionele schild meet 30mm en met passende inleg verklein je naar 27mm. Conventionele schilden hebben geen 3D werking.

Bij een conventioneel schild zorg je ervoor dat de tepel vrij op en neer in de tunnel kan bewegen. Het grootste deel van het tepelhof blijft in het borstschild.


107PP

Horigen 3D 24mm schild.


Horigen 3D 24mm kolfset

Het 24mm silicone schild past zich aan de vorm van een 24mm tepel (plus kleiner) en tepelhof aan; dit zorgt voor een perfect vacuum, is meer comfortabel dan harde borstschilden en is hygienisch te reinigen.

Connector en borstschild zijn los van elkaar te maken; makkelijk wanneer je een handsfree kolfBH wilt gebruiken.

De overgang van het 107PP kolfschild naar de tunnel is gepoederd zodat de tepel en tepelhof beschermd worden tegen schuring.

Een 107PP kolfschild is om te bouwen naar handkolf.

109PP

Horigen 3D 21, 25 of 29mm .


Het 109PP silicone schild past zich aan de vorm van tepel en tepelhof aan; dit zorgt voor een perfect vacuum, is meer comfortabel dan harde borstschilden en is hygienisch te reinigen. 109PP is geschikt voor een vollere en stevige borst. Beschikbaar in maten 21, 25 of 29mm.

Connector en borstschild zijn aan elkaar verbonden en niet los te koppelen.

Een 109PP kolfschild en eendenbekventiel bestaat uit een stuk. De overgang naar de tunnel is gepoederd zodat de tepel en tepelhof beschermd worden tegen schuring.

Geen mogelijkheid tot ombouw naar handkolf.

104PP

Horigen 30mm optioneel 27mm

Horigen 113PP kolfset 27-30mm

Het 30mm schild met eventuele 27mm silicone inleg is een conventioneel schild. Het geeft geen compressie op tepel en tepelhof.

De silicone inleg is bij de overgang naar de tunnel gepoederd zodat de tepel en tepelhof beschermd worden tegen schuring.

Een 104PP kolfschild is om te bouwen naar een handkolf.

Hoe werkt een 3D borstschild?

Een 3D kolf borstschild trekt niet alleen vacuum aan de borst maar zet ook druk op de tepel en tepelhof. Precies op de manier waarop jouw kindje bij je drinkt:

Baby zuigt de tepel en tepelhof aan om op zijn plaats te blijven en een vacuum te creeëren; met de tong massert baby de melk uit de borst met hulp van de toeschietreflex.

De 3D functie van het Horigen borstschild is niet alleen meer comfortabel en zeker een stuk effectiever.Horigen Silicone 3D schilden:

  • Omsluiten de tepel en tepelhof perfect zodat je een goed vacuum creëert.
  • Zijn elastisch en kunnen compressie geven om meer melk te genereren.
  • Silicone is hygiënisch en bestand tegen hoge temperaturen tijdens sterilisatie.

met 3D compressie schilden kolf je:

14% méér melk

25% méér vetten

  • Alekseev NP, Ilyin VI, Uleziko VA (2021) A Breast Pump with a Compression Component is the Breast Pump of the Future. Integr Gyn Obstet J Volume 4(4): 1–5. DOI: 10.31038/IGOJ.2021441

3D kolfset 107PP in elkaar zetten


3D kolfset 109PP in elkaar zetten


montage horigen 3D kolfset


In de handleiding die je bij jouw Horigen kolf hebt ontvangen, lees je welke onderdelen nodig zijn om de kolfset in elkaar te zetten. Volg de instructies goed. Een borstkolf is een vacuumpomp en het niet goed monteren van de onderdelen kan er voor zorgen dat je slecht vacuum hebt en zodoende niet genoeg melk kunt afkolven.

In de video's hiernaast laten we je zien hoe je Horigen kolfset(s) in elkaar zet.

Wanneer je geen handleiding hebt, kan je die hier downloaden .

Reinigen & sterilisatie

van Horigen kolfsets

Om een goed vacuum te behouden is het erg belangrijk dat de kolfsets van jouw Horigen borstkolf schoon en vetvrij zijn.

Wanneer je klaar bent met kolven, raden we je aan om de kolfsets eerst met koud water te spoelen zodat eiwitten uit moedermelk niet gaan stollen. Hierna was je alles goed af met goed ontvettend afwasmiddel. Spoel nu alles af met koud stromend water.

Heb je geen tijd om alles grondig te reinigen? Spoel de kolfsets door. Verwijder het klephuis & membraan en bewaar het in een kommetje met goed ontvettend afwasmiddel. Voor volgend gebruik natuurlijk eerst spoelen met water.

Na het wassen kan je de kolfsets steriliseren in een pan met ruim kokend water, een magnetron sterilisatiedoos of sterilisatie zak. Voeg aan het sterilisatiewater altijd een scheut huishoudazijn toe. Azijn voorkomt afzetting van kalk en vettigheid op de onderdelen van de kolfset.

Onderdelen die niet in aanraking komen met moedermelk hoeven in principe niet gesteriliseerd te worden.

Reinigen


steriliseren